لوگوی-قدپلاس

رابطه بیماری‌ها و کوتاهی قد در کودکان

رابطه بیماری‌ها و کوتاهی قد

کوتاهی قد یکی از رایج‌ترین مشکلاتی است که در برخی از کودکان و نوجوانان دیده می‌شود. درصورتی‌که هنگام ترسیم منحنی رشد، قد کودک در زیر خط صدک سوم یا پنجم قرار بگیرد، می‌توان صفت کوتاهی قد را به او نسبت داد. عوامل و علل مختلفی می‌توانند در کودکان منجر به عدم رشد کافی شده و منجر به قد کوتاه شوند. عوامل وراثتی و ژنتیکی را می‌توان از جمله مهم‌ترین دلایل قد کوتاه در کودکان دانست. علاوه بر این مورد، سوء تغذیه و عدم برخورداری از رژیم غذایی مقوی و مناسب را می‌توان دلیل دیگری بر عدم رشد کافی در کودکان دانست. اما این عوامل تنها علت کوتاهی قامت در کودکان محسوب نمی‌شوند. کمبود هورمون رشد و بسیاری از بیماری‌های زمینه‌ای را می‌توان دلیل دیگری برای این مشکل دانست.

در این مقاله از وب‌سایت قد پلاس به سراغ بیماری های کوتاهی قد در کودکان رفته و مهم‌ترین آن‌ها را موردبررسی قرار خواهیم داد. بسیاری از بیماری‌های زمینه‌ای همچون، دیابت، بیماری‌های کلیوی، سلیاک و… می‌توانند روند رشد کودک را مختل کنند. همه این موارد می‌توانند به عنوان علتی برای بیماری کوتاهی قامت در کودکان شناخته شوند. اما تفاوتی ندارد که علت این بیماری چه چیزی باشد؛ با تشخیص اصولی و به‌موقع بیماری می‌توان درمان مناسبی را پیش گرفت و راه های افزایش قد کودک را امتحان کرد. به‌عنوان مثال، ورزش های افزایش قد را می‌توان راه‌حل مناسبی برای این مشکل دانست. اما اگر به دنبال یک راه‌حل سریع و بی‌دردسر هستید، استفاده از پکیج افزایش قد را در دستور کار خود قرار دهید.

نقش بیماری‌های زمینه‌ای در کوتاهی قد

بیماری‌های زمینه‌ای را می‌توان یکی از علل مهم کوتاهی قامت در کودکان و نوجوانان دانست. این دسته از بیماری‌ها با تأثیر بر سیستم بدن و اختلال در تولید هورمون‌های رشد و مواردی از این قبیل، منجر به اختلال در روند رشد کودکان شده و کوتاهی قامت را در پی خواهند داشت. امروزه، تاثیر بیماری بر کوتاهی قد کودکان از اهمیت بسزایی برخوردار است؛ چراکه با تشخیص به‌موقع و اصولی این بیماری‌ها می‌توان از کوتاهی قامت کودک جلوگیری کرد. بیماری های کوتاهی قد در کودکان و نوجوانان شامل موارد متعددی می‌شوند که هر کدام علائم مخصوص به خود را ایجاد می‌کنند. این گروه از بیماری‌ها با تأثیر منفی که بر متابولیسم بدن کودکان دارند، میزان تولید و ترشح هورمون‌های رشد و سایر فاکتورهای دخیل در رشد را مختل کرده و از این طریق، منجر به عدم رشد کافی و کوتاهی قد می‌شوند.

علائم کوتاهی قد ناشی از بیماری‌های زمینه‌ای
علائم کوتاهی قد ناشی از بیماری‌های زمینه‌ای

شایع ترین بیماری‌های زمینه‌ای مرتبط با کوتاهی قد

بیماری های کوتاهی قد موارد بسیار متعددی را شامل می‌شوند که هر کدام علائم و مشکلات خاصی را در بدن کودکان ایجاد می‌کنند. به‌طورکلی، همه این بیماری‌ها به نوعی منجر به کاهش سطح تولید فاکتورهای تأثیرگذار در رشد شده و از این طریق باعث کوتاهی قد می‌شوند. با کسب آگاهی و شناخت این بیماری‌ها و علائم آن‌ها می‌‌توان نسبت به تشخیص به موقع آن‌ها اقدام کرد و روند درمانی مناسبی را برای درمان بیماری زمینه‌ای و افزایش قد کودکان در نظر گرفت. علائم مزمنی همچون، اسهال، استفراغ، کاهش وزن، تب، اشتهای کم، سردرد، تأخیر در بلوغ و مواردی از این قبیل را می‌توان از جمله علائمی دانست که باید نسبت به آن‌ها حساس باشید. در صورت بروز مزمن این علائم بهتر است نسبت به مراجعه به پزشک متخصص اقدام کرده و علت این علائم را جویا شوید. برخی از مهم‌ترین بیماری‌های زمینه‌ای مرتبط با کوتاهی قامت در کودکان عبارت‌اند از:

  • دیابت نوع یک و دو
  • انواعی از بیماری‌های کلیوی
  • بیماری سلیاک
  • بیماری التهاب روده یا IBD
  • و…

تاثیر بیماری‌های زمینه‌ای بر رشد

تاثیر بیماری بر کوتاهی قد می‌تواند به چندین روش مختلف خود را بروز دهد. اختلال در تولید هورمون رشد و سایر فاکتورهای دخیل در فرآیند رشد بدن را می‌توان مهم‌ترین و برجسته‌ترین تاثیر بیماری بر کوتاهی قد دانست. هر کدام از بیماری‌های زمینه‌ای به طریقی منجر به اختلال در روند رشد و متابولیسم بدن می‌شوند. به‌عنوان مثال، درصورتی که کودک شما مبتلا به بیماری زمینه‌ای سلیاک باشد، گلوتن موجود در رژیم غذایی منجر به ایجاد اختلال در روند رشد او خواهد شد. حذف گلوتن از رژیم غذایی کودک و تعیین یک رژیم مناسب جهت تحریک رشد وی می‌تواند کوتاهی قد را درمان کرده و منجر به افزایش قد در او شود.

تاثیر بیماری بر کوتاهی قد می‌تواند در نتیجه تولید و یا عدم تولید یک ماده شیمایی خاص در بدن کودکان باشد. شما عزیزان می‌توانید با تشخیص درست این مشکل و رفع آن به کمک پزشک معالج، مانع موجود در روند رشد کودک را از بین برده و کوتاهی قد او را درمان کنید. تشخیص به‌موقع و درست بیماری زمینه‌ای و انتخاب یک روش درمانی مناسب برای رفع آن، به‌خصوص در دوران کودکی و نوجوانی، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. دوران کودکی و نوجوانی را می‌توان مهم‌ترین مرحله از رشد و نمو دانست که طی آن بیشترین میزان رشد قد را تجربه خواهیم کرد.

وجود بیماری زمینه‌ای در کودکان و نوجوانان می‌تواند فرآیند رشد بدن را در مهم‌ترین مرحله مختل کرده و منجر به کوتاهی قامت در آن‌ها شود. شناخت بیماری های کوتاهی قد و اقدام به‌موقع جهت درمان آن‌ها از اهمیت بسزایی برخوردار است.

علائم کوتاهی قد ناشی از بیماری‌های زمینه‌ای

بیماری‌های زمینه‌ای متعددی می‌توانند منجر به عدم رشد کافی و کوتاهی قامت در کودکان و نوجوانان شوند. هر کدام از بیماری‌های با علائم مختلفی همراه خواهند بود. برخی از این علائم میان اکثر بیماری های کوتاهی قد مشترک بوده و می‌توان نسبت به آن‌ها حساس بود؛ اسهال و استفراغ مزمن، کاهش وزن و مواردی از این قبیل را می‌توان علائم مشترک بیماری‌های زمینه‌ای دانست که روند رشد بدن کودک را دچار اختلال می‌کنند.

اما باید نسبت به علائم خاص برخی از بیماری‌های زمینه‌ای نیز حساس بود. به‌عنوان مثال، علائم بیماری‌های سیستمیک، دیابت، التهاب روده و… را می‌توان از جمله علائم کوتاهی قد ناشی از این بیماری‌ها در نظر گرفت. به‌طورکلی، در شرایطی که عدم تناسب منحنی رشد کودک با علائم بیماری‌های زمینه‌ای همراه شود، می‌توان کوتاهی قامت کودک و نوجوان را ناشی از بیماری‌های زمینه‌ای دانست. برخی از مهم‌ترین این علائم عبارت‌اند از:

  • افت قند خون
  • عدم تناسب مشخصات بدن کودک در هنگام تولد با سن کنونی
  • اسهال مزمن
  • اشتهای کم
  • کمبود میزان عضلات
  • کاهش سطح انرژی
  • و…
روش های تشخیص بیماری‌های زمینه‌ای در کوتاهی قد
روش های تشخیص بیماری‌های زمینه‌ای در کوتاهی قد

روش های تشخیص بیماری‌های زمینه‌ای در کوتاهی قد

عوامل مختلفی همچون، سوء تغذیه، عوامل ژنتیکی، اختلال در عملکرد غدد درون ریز و انواع بیماری‌های زمینه‌ای می‌توانند منجر به توقف یا کند شدن روند رشد شده و کوتاهی قامت را به دنبال داشته باشند. اما چگونه مطمئن شویم که کوتاهی قد کودک ناشی از بیماری‌های زمینه‌ای است؟! تشخیص این مورد برعهده پزشک متخصص قرار دارد. البته، وجود هرگونه علائم ناشی از بیماری‌های زمینه‌ای به صورت همزمان با کوتاهی قامت می‌تواند دلیلی بر این باشد که بیماری زمینه‌ای علت عدم رشد قد در کودک و یا نوجوان مدنظر است. امروزه، بیماری‌هایی تحت عنوان بیماری های کوتاهی قد شناخته می‌شوند؛ چراکه بیشترین میزان ارتباط را با کوتاهی قامت در کودکان دارند.

بیماری‌هایی همچون، انواع بیماری‌های کلیوی، سلیاک، دیابت و مواردی از این قبیل را می‌توان از جمله بیماری های کوتاهی قد در کودکان و نوجوانان دانست. جهت تشخیص تاثیر بیماری بر کوتاهی قد، ابتدا باید وجود بیماری زمینه‌ای در کودک و یا نوجوان تشخیص داده شود. سپس، پزشک نسبت به تشخیص این موضوع اقدام می‌کند که آیا بیماری زمینه‌ای مربوطه تأثیری بر روند تولید و ترشح هورمون رشد و سایر فاکتورهای رشد بدن کودک دارد و یا خیر؟! در صورت تأیید این مورد، می‌توان بیماری زمینه‌ای را در عدم رشد کافی بدن کودک تأثیرگذار دانست. همچنین، درصورتی‌که کوتاهی قد در کودک و یا نوجوان مدنظر تشخیص داده شود، می‌توان با بررسی سایر علائم موجود در او، از وجود بیماری زمینه‌ای خاصی نیز مطلع شد.

راه های درمان بیماری‌های زمینه‌ای و افزایش قد

 در صورت تشخیص بیماری زمینه‌ای می‌توان نسبت به درمان آن اقدام کرد و افزایش قد کودک مدنظر را شاهد بود. اما باید توجه داشته باشید که هر بیماری زمینه‌ای خاص از علائم مخصوص به خود همراه بوده و منجر به بروز اختلال خاصی در بدن می‌شود. بنابراین، راه‌های درمان بیماری های کوتاهی قد نیز نسبت به یکدیگر کاملاً متفاوت خواهند بود. به‌عنوان مثال، اگر کوتاهی قد ناشی از دیابت در کودکان باشد، باید نسبت به تنظیم میزان قند خون و انسولین بدن وی اقدام کرد؛ بدین ترتیب، می‌توان افزایش رشد قد وی را انتظار داشت. بیماری های کوتاهی قد دیگر همچون، الهتاب روده، بیماری‌های کلیوی و… نیز بسته به شرایط و علائم خود، درمان خاص و ویژه‌ای را طلب می‌کنند.

پیشگیری از کوتاهی قد ناشی از بیماری‌های زمینه‌ای
پیشگیری از کوتاهی قد ناشی از بیماری‌های زمینه‌ای

پیشگیری از کوتاهی قد ناشی از بیماری‌های زمینه‌ای

 امروزه، تاثیر بیماری بر کوتاهی قد بر کسی پوشیده نیست. بیماری های کوتاهی قد می‌توانند با تأثیرگذاری بر سطح میزان هورمون رشد و سایر فاکتورهای دخیل در رشد، منجر به کوتاهی قامت در کودکان و نوجوانان شوند. تشخیص درست و به‌موقع بیماری زمینه‌ای در کودکان و نوجوانان می‌تواند منجر به انتخاب روش درمانی اصولی برای آن بیماری شود. در نتیجه درمان بیماری، فرآیند رشد بدن کودک نیز دچار اختلال نشده و شاهد کوتاهی قامت در وی نخواهیم بود.

پیشگیری از بیماری‌های زمینه‌ای را می‌توان اقدامی مهم در جهت جلوگیری از کوتاهی قامت در کودکان و نوجوانان دانست. توصیه می‌کنیم که توجه ویژه‌ای به بیماری های کوتاهی قد در کودکان داشته باشید و در صورت مشاهده کوچک‌ترین علائم، سریعاً به پزشک متخصص در آن حوزه مراجعه کنید.

پکیج افزایش قد؛ درمان سریع و بدون عارضه کوتاهی قد

کوتاهی قد در کودکان و نوجوانان می‌تواند یک مشکل دردسرساز برای والدین باشد؛ چراکه قد ایده‌آل فرزندان برای تمامی والدین از اهمیت بسیاری برخوردار است. اگر کودک و نوجوان شما نیز به هر دلیلی با مشکل کوتاهی قامت مواجه است، توصیه می‌کنیم که از پکیج افزایش قد بهره کافی را برده و نسبت به رفع این مشکل و افزایش قد کودک خود اقدام کنید. پکیج افزایش قد را می‌توان راه‌حلی سریع و بی‌دردسر برای افزایش قد در کودکان و نوجوانان دانست. ممنون که در طول این مطلب با ما همراه بودید. امیدواریم که این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشد. لطفاً نظرات خود را در بخش دیدگاه‌ها با ما در میان بگذارید.

 

منبع

  • https://drmanshadi.ir/درمان-کوتاهی-قد/#:~:text=اصطلاح قد كوتاه به كودكاني,یا پنجم را نشان می‌دهد.
  • https://www.ghafaridiet.com/article/کوتاهی-قد-در-کودکان-(عوامل-و-درمان)
اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی
ارسال به ایمیل
https://ghadpl.com/?p=11497
0:00
0:00